seLaMaT DAtAnG kE bLog SayA!

Untuk Sebarang pertanyaan tentang barang kraft felt sy atau membuat order anda boleh SMS Dinaz di 0196308894

Followers

Friday, August 13, 2010

Bahayanya Shisha!

Korang biasa tak dengar ttg shisha? tentu pernah kan?? kalau kat KL biasa kat kedai2 mengeteh atau tpt korang minum teh biasa akan Nampak benda nie kan??  Bila melepak, sesetengah orang ni haram kalau tak sentuh rokok sampai 2 3 kotak. Nak menambahkan perisa,
 hisap shisha pulak. Layan dia punya perisa. Boleh feel sampai ke jiwa. Padu.../hihi
Aku ada la baca pasal Shisha nie dari sowang bro..klik cni./please
So aku pon nak cerita benda yang sama gak...pasal Shisha nie....
Kalau dalam bahasa penjajah, orang panggil hookah. Bukan hookers ye./wahaha

A Hookah (Hindustani: हुक़्क़ा (Devanagari), حقّہ (Nastaleeq) huqqā)[1][2] orwaterpipe[3] is a single or multi-stemmed (often glass-based) instrument for smoking tobacco in which the smoke is cooled and filtered by passing through water.[4] Originally fromIndia,[1][5][6][7][8][9] hookah has gained popularity, especially in theMiddle East and is gaining popularity in North AmericaEurope,Australia and Brazil.[2] /blur


Okay. Kalau first time tengok pun ayat kat atas ni dah tau yang ni bukan definisi daripada kamus dewan. Ni aku cilok dari wikipedia. Katanya, shisha ni adalah sejenis perkakasan untuk menghisap rokok. Yang mana, asap disejuk dan ditapis melalui air. Sebab tu kalau hisap shisa, asap dia tu lain sikit. Sejuk je. Layan hati yang melayang./wahaha
Bagi sesiapa yang tak tahu, walaupun shisha ni nampak macam rokok jugak, dia sebenarnya lebih daripada rokok. Sebab, shisha juga merupakan sebahagian daripada budaya orang arab. Maknanya dah menjadi tradisi orang arab untuk menghisap shisha. Sebab tu kalau nak mengikut rekod, orang arab adalah yang paling ramai menghisap shisha, dan di negara arab lah paling banyak letaknya restoran yang menyediakan shisha./humm
Okey. Kemudian aku nak cerita fakta yang menarik pulak. Orang Israel pun hisap jugak shisha. Mungkin sebab pengaruh daripada tanah arab. Tapi, yang menariknya, IDF (Israel Defence Force) telah mengharamkan askar-askarnya daripada menghisap shisha. Atas sebab apakah?
Ni kadang-kadang aku terlepas pandang jugak. Selalu kalau aku tanya orang efek shisha ni, rata-rata cakap dia tak merbahaya. Tak macam rokok yang mengandungi multi penyakit dalam satu batang. Tapi ni semua info atau pengetahuan yang tidak diupdate. Ni pengetahuan orang jahiliah.
Lepas aku kaji demi kaji. Barulah aku tau fakta sebenar.
Fakta Pertama./omg
“Setiap satu sesi mengisap shisha 10 miligram selama 30 minit akan menghasilkan karbon monoksida atau CO paling rendah empat atau lima kali lebih tinggi jika dibandingkan dengan mengisap sebatang rokok,” kata Direktor Department of Health & Tobacco Control Collaborating Centre (TCCC), Dr Hilary Wareing”  [source : BBC]
Fakta Kedua./no
Although the use of Hookah has been commonly attributed to be much worse than regular tobacco smoke, tests remain inconclusive as to the true “damage” of the hookah, although most agree that Hookah smoke is generally much more safe than tobacco cigarette smoke.[28]
Each hookah session typically lasts more than 40 minutes, and consists of 50 to 200 inhalations that each range from 0.15 to 0.50 liters of smoke.[29][30] Reports by the World Health Organization and the American Cancer Society have shown that, in a one-hour hookah session, users consume about 100 to 200 times the smoke and about 70% more nicotine than they would in one cigarette.[31]
A 2005 study found that water pipe smokers were five times more likely than non-smokers to show signs of gum disease. People who smoked water pipes had five times the risk of lung cancer as non-smokers.[32]
The water used to filter the smoke does not work efficiently to remove all the harmful chemicals.[33]
A study on hookah smoking and cancer in Pakistan was published in 2008.[28] Its objective was “to find serum CEA levels in ever/exclusive hookah smokers, i.e. those who smoked only hookah (no cigarettes,bidis, etc.), prepared between 1 and 4 times a day with a quantity of up to 120 g (the average bowl in holds 30g) of a tobacco-molasses mixture each (i.e. the tobacco weight equivalent of up to 60 cigarettes of 1 g each) and consumed in 1 to 8 sessions”. Carcinoembryonic antigen (CEA) is a marker found in several forms of cancer. Levels in exclusive hookah smokers were lower compared to cigarette smokers although the difference was not statistically significant between a hookah smoker and a non-smoker. Also the study concluded that heavy hookah smoking (2–4 daily preparations; 3–8 sessions a day ; 2 to 6 hours) substantially raises CEA levels.
[source:wikipedia]/bignose
Okey. Jadi secara am nya, memang dah terbukti yang menghisap shisha ada bahaya nya. Kata-kata jahiliah seperti shisha tidak berbahaya itu memang sekadar kata-kata tanpa sebarang bukti dan kajian asas.
Bila kita dah mengetahui efeknya, kita tak boleh terus kepada konklusi. Sebaliknya, kita perlu meneliti perkara yang lebih penting, iaitu hukum menghisap shisha bagi orang Islam./blush
“Menghisap shisha dan rokok dan segala jenis-jenisnya termasuk dalam perkara-perkara yang diharamkan kerana kedua-duanya mengandungi kemudaratan yang banyak. Pakar-pakar perubatan telah menjelaskan kesan-kesan buruk kedua-dua perkara tersebut (hisap shisha dan rokok). Sesungguhnya Allah swt telah mengharamkan ke atas orang Islam melakukan sesuatu yang memudaratkan mereka.”
[source:muis]/blush
Jadi, kesimpulan yang dapat dibuat, menghisap shisha memang satu aktiviti yang layan. Tapi, shisha amat merbahaya. dan yang lebih penting, ianya haram bagi orang Islam.
Sila lah ambil perhatian akan perkara ini./nobigdeal

N thanks bro eyemeeroll coz sudi bagi info yang sangat berguna nie.../XD

/bye /bye /bye

2 comments:

Kaseh NazLieza said...

plg xsuka tgh best2 lepak kt mamak skali org sebelah hsp shisha...dont like!

nAzAriAh MohD MurAD said...

kaseh... me pow sama gak x suka...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...