seLaMaT DAtAnG kE bLog SayA!

Untuk Sebarang pertanyaan tentang barang kraft felt sy atau membuat order anda boleh SMS Dinaz di 0196308894

Followers

Friday, April 11, 2014

Cara Buat Rice Cake

Assalamualaikum....

Arrrggghhh.....ngantuknya mata time pepetang mcm nie..Rasa nk ZZzzzzZZ.... depan pc nie gak laa....
Tapi bila letak kepala mata lak yang terkebil2... Alahai...

Mana tak nya... Bunga telur tak siap lagi...G-R-R-R-R.......

N3 kali nie aku buat sebab ada la teman2 yang suka jadik pembaca silent aku sms tanya mcm mana nk buat rice cake sendiri... Alahhai.... Aku sendiri tak pernah buat tapi demi korang semua aku cari bahan2 ehsan dari cik google dan aku beli barang terus try buat..kalau aku tak buat dulu mcm mana nk buat resepi nie kan? 

Kang main cakap jerr apa resepinya kang orang buat jadik lain aku gak yang susah kan??

ok beberapa hari yang lepas aku ada la buat rice cake sendiri..kalau ikut aku beli jerr yang dh siap tapi beberapa teman blog tetap jua meragui apakah halal untuk kita makan... So kali nie aku bg resepi korang uli la sesedap rasa ek....bila jadik jangan lupa comment kat cni bagi tau jadik kerr tak...

Bahannya:

3 cawan tepung beras
1 1/2 cawan air
1 sudu kecil garam..
1 1/2 cawan air dicampur dengan 1 sudu kecil minyak bijan

Caranya:

1-
Untuk kukus. korang dan boleh masak air dengan api sedikit tinggi jangan besar sangat udah lerr...
Apa2 pon korang tenggek pengukus tu dulu yek...

2-
campurkan 3 cawan tepung beras 1 sudu kecik dan 1 1/2 cawan air. dan kacau perlahan2 sampai jadik mcm nie


3-
then korang kukus tau tepung nie.
Tapi aku nak bg tau kalau pengukus ada 2 tingkat korang letak la kat atas sekali tau dan jangan lupa alas atas bawah 




4-
Kukus dalam 20 minit ke atas yek..

5-
Dalam mangkuk lain, korang campurkan 1 1/2 air dan 1 sudu kecil minyak bijan..ok kalau kt umah x ada minyak bijan sebenarnya korang boleh jerr pakai minyak masak tu..tp bg aku pakai minyak bijan dia bagi cau dan rasa yang sgt sedap...


6-
Selepas 20 minit kukus...korang dh lerr keluarkan doh korang tu...


PERHATIAN
doh nie sangat panas ok kalau rasa nk lecurkan jari jemari korang yang lembut tu silakan  pegang...
Pakai sarung tangan dan lapiskan dengan plastik agar semasa uli doh panas nie tak la melecur tgn korang yek


DAN

Kalau yang ada Bread Maker boleh lerr korang bersenang lenang masukkan dalam bread maker setting la utk buat doh pizza selama 25 minit


tapi kalau x ada kena la korang uli dengan tangan kasik massel korang keluar ckit yek...

uli doh guna tangan kena tambah 1 1/2 cawan tepung beras dan 1 1/2 cawan tepung beras manis jangan guna 3 cawan tepung beras ok sebab nanti x dpt tekstur yang licin mcm pakai mesin sebab kena uli lama aku malas so jadi mcm nie (kalau pakai Bread maker x payah pakai tepung beras dn tepung beras manis yek.)


ok siap...

air dalam mangkuk yang dicampurkan dengan minyak bijan tu di pakai semasa korang nak bentukkan doh nie jadi memanjang..tujuannya agar doh tak melekat di tangan korang dan juga tak lerr dia melekat antara satu ngan yang lain...

Sebelum uli korang basahkan tangan korang ngan air dalam mangkuk tu jangan bebanyak sekadar calit sikit dan sapu di kedua telapak tangan korang dan uli mcm nie


pas tu boleh la korang potong 2inci yek...


Selamat mencuba...eh salah selamat menguli tepung beras yek... ^___#.

Untuk rice cake sup atau lebih dikenali ngan nama Tteokguk Tteok


 Korang uli panjang mcm atas tapi lebih tebal dari yg untuk buat dukbokki


then simpan dalam suhu bilik untuk satu malam. esoknya sebelum potong basahkan pisau korang dh potong menyerong mcm dalam gaambar nie yek..


sekian...

Ye..ye aku tau mesti korang tanya mcm mana nk buat Rice Cake Soup kan??

Tunggu...... ^___*.

Klik sini untuk resepi Dukbokki
Klik sini kalau nk cari Rice Cake yg dh siap jual nya

Sayang korang...




Semangkok Kata:
Sumber gambar semua aku amik kat cik google dn blog Aeri Lee
Kredit utk Aeri Lee sbb gambar dia lagi best sbb aku x ada camera waaaaa.......

9 comments:

Nor Syahida Mohidin said...

tepung beras biasa or beras pulut dear?

Unknown said...

Tq tau...bleh la aq wat tteokbokki.....ke slah eje....xD...btw tq tau

Ikwan Daehyun said...

Tq tau...bleh la aq wat tteokbokki.....ke slah eje....xD...btw tq tau

mawar_ merah said...

salam...dah try buat tapi kenapa saya try buat dua kali dah bila campur air dlm tepung tu dia jadi cair. tak dpt pun yg macam dlm gambar tu walaupun ikut sukatan yg betul..

Hasrul Hafizan said...

Rasanya dia tulis.. air tu sapu kt tangan.. bukan masuk dlm tepung..

Hasrul Hafizan said...

Rasanya dia tulis.. air tu sapu kt tangan.. bukan masuk dlm tepung..

Hyunseung said...

Assalam.. nak tanya tepung beras biasa ke atau korean rice flour?

Saya bancuh jadi cair tak sama dalam gambar.

Hyunseung said...

Please.. reply..

mizz chakiey cheredit said...

Kenapa sy buat x jadi..huhu
Memang tepung tu bila dh kena kukus jadi keras ke...x lembut pun...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...