seLaMaT DAtAnG kE bLog SayA!

Untuk Sebarang pertanyaan tentang barang kraft felt sy atau membuat order anda boleh SMS Dinaz di 0196308894

Followers

Thursday, February 24, 2011

Petua Kalau Batuk2

Korang pernah batuk2 mengokol-ngokol tak henti-henti

Kalau yang dah berumur tu selalu sampai terkencing-kencing kan? Nampak mcm kelakar kan?

Bila dah kena, (Alhamdulilah) syukur sebab ada hikmah bila datang penyakit tu, tapi menyakitkan hati x boleh nak buat keje dan aktiviti harian betul tak??

Dalam keluarga aku semua susah nak dapat sakit, Alhamdulilah... Demam dan selsema nie jarang tapi kalau kena berminggu-minggu pulak nak baiknya...terbaring jerk kat katil..... so kena lah cegah awal2

Dan dalam keluarga aku, kami mengamalkan satu petua... Malah aku sangat berbesar hati nak kongsi ngan korang petua turun temurun dari nenek moyang aku...

Korang boleh amalkan petua ini saat nafas korang terasa panas dan korang nak kena selsema malah batuk dah mula terbit dan tekak rasa perit..
(untk perhatian yek...ini petua untuk meredakan batuk sahaja.)





  • Sediakan Limau Kasturi atau limau sambal ikut suka korang nak berapa banyak tapi aku syorkan 4 biji jerr, Kicap Manis atau Masin ikut suka korang tapi aku pakai Kicap Masin sebab kat umah cima ada kicap nie jerk keluarga aku x suka kicap manis.




  • Then limau kena lah belah 2 jadik mcm dalam gambar sebelah tu dan kena ingat tau buang bujunya kanrang tertelan ssh lak aku nak tolong..





  • Buat macam aku lepas tu tuangkan kicap satu sudu besar dan tuang dalam cawan atau mangkuk macam kat sebelah tu aku pakai cawan jerk...





  • Then perahkan kesemua limau tadi kedalam cawan yang berisi kicap yek...






  • Last korang kacau sampai sebati air limau dan kicap tu ok







  • Dah tu apa lagi?? minum perlahan2 Haip!!!! no air2 ok.... selepas 10 minit barulah minum air kosong kalau nak elok minum air suam lebih mujarab..InsyaAllah kalau korang amalkan 3-4 hari berturut2 insyaAllah dengan izin Allah akan beransur lah batuk itu . Jangan lupa selawat dulu sebelum minum...

Ini adalah persediaan tradisional sekiranga batuk2 anda berlarutan sila berjumpa dengan doctor yek....





Semangkuk Kata:

Kalau korang takut jangan cuba yek!!! ngeeeee!!

4 comments:

penyejuk hati said...

menariknya..sngt bguna for those yg xske mkn ubat doktor..
kalau sarah batuk..teh pudina la ubat terbaik..sngt bkesan jgk (^_^)

:: noremy bte rahmat :: said...

wah..simple je..

tq coz sharing..

(leh wat tuk incik hubby yang batuk nie..ngeeeeee)

aMyErInAiMiE said...

hi dear. dh trime ur komen. harap u dpt bace my latest update di blog ---> http://eringilegambar.blogspot.com/2011/02/update-fcg-100-yang-pertama-lulus-telah.html

*masih blum semak n ur id dh pun masuk dlm ruang komen entry FCG. jd jgn risau yer. ur time will come :)

DiNaZ said...

harap dapat ngeeee.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...