seLaMaT DAtAnG kE bLog SayA!

Untuk Sebarang pertanyaan tentang barang kraft felt sy atau membuat order anda boleh SMS Dinaz di 0196308894

Followers

Thursday, May 31, 2012

Pan Mee Resepi

Assalamualaikum...
Hari tu aku ada cerita serba sedikit pasal Pan Mee nie dan ada yang bertanya pan mee nie nama masakan atau jenis mee nya...

Ok aku nak terangkan supaya korang faham yek...

Pan Mee nie adalah sejenis mee yang diuli sendiri dan tidak terdapat di mana2 kedai ada orang panggil dia kueh tepung tapi untuk orang cina mereka panggil Pan Mee sebab Pan bermaksud papan ia lebih bersifat nipis.. Mee nie ada macam2 bentuk ada yang uli tarik2 lebih kurang ngan tangan atau siat2 terus masuk ke dalam sup yang sedang menggelegak dalam periuk tak pon boleh la pakai mesen mee tu nak mcm mana rupa bentuk pon boleh...

Kalau kay kedai2 makan cina ada macam2 versi sup ada pakai sup ayam sup pedas dan ada gak buat macam kuah tomyam tu makan ngan mee nie..
Tapi setahu aku yang menjadi kegilaan orang cina mereka suka makan dengan sup ikan bilis...

kat sini aku ada resepi tentang Pan Mee hope korang boleh la mencuba resepi nie sebab aku pon dok gila ngan Pan Mee sebab dia sedap dan seronok sebab mee tu kita buat sendiri...

Resepi Pan Mee





         Bahan-bahan
  • 3 cawan tepung gandum
  • 3/4 cawan air
  • 1 biji telur - optional
  • 3 sudu besar minyak - utk melembutkan
  • secubit garam


         Bahan Sup Ikan Bilis
  • 100 gm ikan bilis }
  • 2 1/2 liter air } didihkan selama 3 jam
  • Garam }
        Bahan Lauk
  • Minyak untuk menumis
  • 2 sudu besar bawang putih
  • 100 gm isi ayam dicincang
  • Cendawan shitake kering }
  • Cendawan kayu kering } dihiris halus
  • 2 sudu besar kicap cair
  • 3 sudu besar kicap pekat
      Bahan Hiasan
  • Sawi
  • Ikan bilis goreng
  • Cili merah - dihiris
  • Bawang goreng
  • Daun bawang
Cara-cara buat mee

1. Campurkan tepung gandum, air, telur & minyak hingga sebati.
2. Uli hingga menjadi doh. Biarkan ia rehat sebentar @ lbih kurang 30 minit. Tutup doh tersebut dgn kain lembap.
3. Sesudah itu, ambil sedikit doh, leperkan ia hingga nipis. Buat beberapa kali hingga benar2 nipis.
4. Lipat doh tersebut beberapa kali & potong ia menjadi mee ataupon korang siat2 kerr mcm gambar kat bawah nie. Siap.
Nota: Anda boleh juga gunakan mesin membuat mee utk mendapatkan mee yg nipis sekata. Jika menggunakan mesin, tidak perlu mencampurkan minyak ke dalam adunan kerana minyak akan menyebabkan doh terlalu lembut & susah utk dimesin.





Cara-cara membuat lauk

1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga garing.
2. Masukkan isi ayam. Gaul.
3. Masukkan cendawan shitake & cendawan kayu, gaul lg.
4. Akhir sekali masukan kicap cair & kicap pekat. Gaul & masak hingga ayam btul2 masak.

Cara menyediakan Pan Mee Soup

1. Panaskan kembali sup tadi. Kuantiti sup bergantung pd kuantiti pan mee. Kt sini aku agak2 jer.
2. Bila sup sudah menggelegak, masukkan pan mee td bersama2 sayur sawi. Rebus lebih kurang 3 minit. Kemudian tuangkan ke dlm mangkuk.
3. Letakkan bahan lauk ke atas mee. Taburkan ikan bilis goreng, cili merah, bawang goreng & daun bawang. Siap utk dimakan.

Selain tu korang boleh tambah bahan2 tersebut semasa menyediakan Pan Mee ini.
Seperti:

Bahan Lauk - kuantiti ikut suka 
  • Udang
  • Seafood tofu
  • Bebola ikan
  • Sotong

Selamat Mencuba dan menjamu selera..

6 comments:

unnie said...

yummy..ni peberet aku masa zaman kita keje kedai kasut dulu..ko ingat lagi tak?kat kedai belakang tu..melantak dgn teh o limau ais..besh seh!!!

DiNaZ said...

Aha...zue...kat umah aku selalu melantak nie memang masuyk sangat rasanya berbaloi2 seh....

misz sheyla said...

alahai..xboleh copy..kena salin satu2

DiNaZ said...

Misz Sheyla...tu lah ramai yang ckp kenapa x leh copy...sbbnya dulu pon ada kawan ajar buat page kita orang x leh copy now sekarang x tau lak mcm mana nk buang yang x leh nk copy tu huhuhu...sori dear..

Rose MyHoney said...

DiNazz...lama saya carik resipi ni....
last skali mkn masa skolah..mak kawan yg buat..time tu skolah so masak memasak mmg malas..so x amek tau ape nama and resipi dia..even masa tu mkn bertambah2...hehewww..

then after school lost contact ngan kawan..bila tanya kawan2..sume x tau apa nama...smpi la skrg dah besar...dh jadik mak2..sorg kwn opis ni..chinese bg tau nk masak PAN MEE....and how to do it...OMGGGG.......after 13th yearsss...br saya tau nama makanan tu.........

lately try buat...tp x jadik la meenyaa..salah adunan or sukatan kot..
so plz DiNaz...share kt saya resipi ni plzzz....sbb actually dh few time tanya kawan tu resipi n step...tp balik je umah lupa nama or resipi..or ntah mana paper yg salin tu..huuu...

ni pun br jumpa blog dinaz...simple step n ingredient..plz share ngan sayaaa...terima kasihh......

Asyraf Suhaimi said...

knp tak guna ctrl+c je kalau nak copy?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...