seLaMaT DAtAnG kE bLog SayA!

Untuk Sebarang pertanyaan tentang barang kraft felt sy atau membuat order anda boleh SMS Dinaz di 0196308894

Followers

Friday, January 6, 2012

Masam Manis Ikan Talapia....umph..........

Jejejeng!!!!...... 

Salam sayang buat pembaca yang sudi menyinggah kemari.....
Hari nie aku nak cerita resepi masak ikan talapia lak.... Owh...korang dah pakar yek?? baguslah mcm tu..tapi kali nie aku menulis sebab ada permintaan dari rakan blog dan fb mcm mana nak masak masam manis ikan talapia..

Semalam aku adalah masak ckit buat makcik dan pakcik aku yang datang dari muar tu menjamu selera... So adalah aku amik gambarnya....

Pada yang masih belum tahu bagai mana untuk memasak masam manis ikan talapia yuk....jengah resepi ini....
Harap ianya dapat membantu anda semua....


Bahan-bahan ( 4 org )

  • 2 ekor ikan talapia saiz kecik
  • 2 ulas bawang putih
  • 3 ulas bawang merah
  • 3 bj lada merah
  • 1" halia
  • 1 btg carrot
  • 4 potong nenas ( dlm tin )
  • 1 bj capsicum hijau
  • 4 btg jagung ( dlm tin )
  • 1 bj bawang besar
  • 5 sb sos tomato
  • 2 sb sos cili
  • 1 sb sos tiram
  • 1 cawan air
  • garam dan gula
  • serbuk kunyit
  • 5 sb tepung jagung
  • 2 sb minyak masak

Cara-cara

  1. Sediakan kuali besar,masukkan 5 cawan minyak masak. Panaskan kuali hingga minyak betul2 panas. Sementara itu sediakan ikan.
  2. Ikan_talapia_sweet_sour_001
     Ikan dikelar, dilumur garam & serbuk kunyit. Lumurkan pula dengan tepung jagung hingga menutupi semua ikan. Goreng ikan dgn api besar hingga ikan agak garing. Angkat dan ketepikan.
  3. Carrot dipotong memanjang, capsicum dipotong dadu besar, bwg besar dipotong bulat & tebal, nenas dipotong 6 setiap keping, jagung dipotong serong dan halia dipotong memanjang
  4. Kisar lumat bwg putih,bwg merah & lada merah. Panaskan minyak dlm kuali dan tumis bhn kisar dan halia selama 5minit.
  5. Masukkan sos tiram, sos tomato dan sos cili. Kacau sebentar dan masukkan air. Biar mendidih.
  6. Bila mendidih masukkan gula & garam. Masuk pula carrot,jagung,capsicum,nenas dan bawang besar. Biarkan selama 5minit.
  7. Rasa masam manisnya, bila dah ok padam api dan curahkan sos atas ikan yg dah digoreng tadi.
  8. ** Kuahnya cair sedikit, bila dah bercampur dgn ikan, ia akan pekat dgn sendirinya sbb ikan disalut dgn tepung jagung **





Semangkok Kata:
Tetiba lak dah masuk bidang masak memasak nie... Ape ke hal???

6 comments:

LadyBird said...

sedap nye akak...

Puan Besar Shag Yahaya said...

Oh banyak jugak bahan yg kena guna ye. Mama Shag salu masak simple. Tade lah jagung, carrot dengan capsicum tu. Letak nenas tin je haa~ Hihi ;))

Entri Terbaru Shag Yahaya

Ardini Humaira said...

semalam dni wat sweet sour.. sedap2 :D ari ni padprik :D

DiNaZ said...

Lady: hiuhih boleh laaa

DiNaZ said...

Mama Shag : erm selalu mmg buat yang simple kekadang bawang jerk...tapi hari tu barang semua dah ada tu yang lebur semua tu...sebab nak jamu makcik dari muar laa

DiNaZ said...

Dni : erm t lah pasal kalu ikut hari2 punya masak mau enuh blog nie kan..kan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...